top of page
Search

28 Ιουλίου | Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

  • Writer: Μπραϊμάκος Παναγιώτης
    Μπραϊμάκος Παναγιώτης
  • Jul 28, 2024
  • 4 min read

Updated: Oct 11, 2024



ηπατίτιδα



Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται στις 28 Ιουλίου κάθε έτους, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την ιογενή ηπατίτιδα – λοίμωξη του ήπατος, την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.


Η ιογενής ηπατίτιδα σε χρόνια μορφή, δύναται να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος. Εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούσε το 2015, ότι μόνο το 10% των ανθρώπων με ηπατίτιδα Β και 20% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C παγκοσμίως γνώριζαν ότι πάσχουν και λιγότεροι από 10% έλαβαν θεραπεία.

Για το λόγο αυτό το 2016 ο ΠΟΥ έθεσε στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μέχρι το 2030 και ακόμα να μειωθούν κατά 90% νέες λοιμώξεις ηπατίτιδας Β και C, μείωση κατά 65% των θανάτων από ηπατίτιδα Β και C και θεραπεία του 80% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές τις λοιμώξεις.


Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να έρθει η φροντίδα της ηπατίτιδας πιο κοντά στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις κοινότητες, ώστε οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε θεραπεία και φροντίδα, ανεξάρτητα από το είδος της ηπατίτιδας που μπορεί να νοσούν.



Τύποι Ηπατίτιδας


Υπάρχουν πέντε ξεχωριστοί τύποι ιογενούς ηπατίτιδας– A, B, C, D και E.


Οι πιο συχνές Χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες είναι η Β (περίπου 257 εκατομμύρια παγκοσμίως ) και η C (περίπου 71 εκατομμύρια παγκοσμίως), οι οποίες μαζί προκαλούν ετησίως 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και 1.1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από Κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος .

Ένα άτομο πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από παθήσεις που σχετίζονται με ιογενή ηπατίτιδα. Αλλά, μόνο το 42% των παιδιών παγκοσμίως έχουν πρόσβαση στο αποτελεσματικό εμβόλιο ηπατίτιδας Β μετά τον τοκετό.


Η Ηπατίτιδα Α είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδαςΑ(HAV). Ο ιός ευρίσκεται κυρίως στα κόπρανα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Είναι πολύ μεταδοτικός . Μεταδίδεται όταν κάποιος καταναλώσει τρόφιμα ή νερό, που έχουν μολυνθεί από άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Προλαμβάνεται με εμβόλιο και βέβαια με καλό πλυσιμο με άφθονο νερό των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται ωμά. Τα συμπτώματα της οξείας Ηπατίτιδας Α μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 2 μήνες και περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, ναυτία , εμέτους, επιγαστραλγία και ίκτερο. Κατά κανόνα όμως είναι ασυμπτωματική. Δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα.


Η Ηπατίτιδα Β είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της Ηπατίτιδας Β (HBV). Ευρίσκεται στο αίμα, το σπέρμα και σε άλλα σωματικά υγρά. Μεταδίδεται κυρίως με το αίμα (ξυράφια, οδοντόβουρτσες, βελόνες, σύριγγες, αιχμηρά εργαλεία μολυσμένα) και τη σεξουαλική επαφή. Μεταδίδεται βεβαίως και από τη μάνα που πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β ,στο νεογέννητο την ώρα του τοκετού, όταν το νεογέννητο δεν εμβολιάζεται τις πρώτες 12 ώρες μετά τον τοκετό. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα σε όλα τα νεογέννητα από το 1998 .

Στους πάσχοντες απο οξεία λοίμωξη τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά της ηπατίτιδας Α και είναι βραχείας διάρκειας. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι με οξεία λοίμωξη HBV δεν έχουν συμπτώματα.

Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα που διακόπτουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και εμποδίζουν την εξέλιξη σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Προληπτικά, πρέπει να ελέγχεται το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον κάθε πάσχοντα και να εμβολιάζονται όσοι δεν έχουν αντισώματα.


Η Ηπατίτιδα C είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Μεταδίδεται μετά επαφή με αίμα ατόμων που πάσχουν από ηπατίτιδα C, κυρίως μεταξύ ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών και μοιράζονται κοινές σύριγγες και βελόνες αλλά και όποιος μοιράζεται ξυράφια, οδοντόβουρτσες, και αιχμηρά εργαλεία μολυσμένα από άτομα που πάσχουν από χρόνια HCV λοίμωξη.

Μετά τη λοίμωξη με τον HCV ένα μικρό ποσοστό κάνει αυτοκάθαρση και αυτόματη ίαση(20-30%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό(70-80%) καταλήγει σε χρόνια λοίμωξη, η οποία είναι ασυμπτωματική στους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HCV, αλλά σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα για 8-12 εβδομάδες και οδηγούν σε οριστική ίαση-θεραπεία.


Η Ηπατίτιδα D (δέλτα) είναι η λοίμωξη του ήπατος με τον ιό της ηπατίτιδας D ( HDV), αλλά προσβάλλει μόνον εκείνους που έχουν ήδη οξεία ή χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η ηπατίτιδα Β και C. Οδηγεί σε, σχετικά νέα ηλικία (40-50 έτη), σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος.

Δεν διαθέτουμε αποτελεσματική θεραπεία για την χρόνια ηπατίτιδα D, παρά μόνο σε μικρό ποσοστό. Τελευταία χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Προληπτικά, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β προστατεύει ταυτόχρονα από την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα D.


Η Ηπατίτιδα Ε , είναι η λοίμωξη του ήπατος με τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV). Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως και ο ιός της Ηπατίτιδας Α.

Για την πρόληψη λοίμωξης ισχύουν τα ίδια όπως και στην ηπατίτιδα Α. Προκαλεί οξεία λοίμωξη, ενώ στους ανοσοκατασταλμένους μπορεί να προκαλέσει και χρόνια λοίμωξη. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Ε.



Ο ρόλος του Οικογενειακού/ Προσωπικού Ιατρού σας στην εξέταση της κατάστασης στο ήπαρ.


Ο Οικογενειακός / Προσωπικός σας ιατρός είναι αυτός που θα σας εξετάσει κλινικώς , θα λάβει το ιστορικό σας, θα πληροφορηθεί για τα φάρμακα ή άλλες ουσίες που τυχόν λαμβάνετε και κατόπιν θα σας καθοδηγήσει για τη διερεύνηση της κατάστασης σας.

Οι εξετάσεις , ανάλογα με το αν μιλάμε για ασθενή με υποκείμενη ηπατοπάθεια ή όχι, ποικίλουν από αίματος και ανοσολογικές (SGOT, SGPT, γGT, ALP, χολερυθρίνη ολική και άμεση, χρόνο προθρομβίνης, ολικά λευκώματα, αλβουμίνη, αυστραλιανό αντιγόνο) ενώ καλό θα είναι να διερευνηθεί και απεικονιστικά.


 

Μπραϊμάκος Παναγιώτης


Ψαρών 171, 185 46, Πειραιάς

📞21 10 12 44 88

📱693 26 36 833


Comments


  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2024 | Ειδικός Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής - Μπραϊμάκος Παναγιώτης. All rights reserved.

bottom of page