top of page
Search

Πώς το πασχαλινό τραπέζι συνδυάζεται με την παγκρεατίτιδα.

  • Writer: Μπραϊμάκος Παναγιώτης
    Μπραϊμάκος Παναγιώτης
  • May 4, 2024
  • 3 min read

Updated: May 28, 2024





Εσείς το βράδυ της Ανάστασης θα φάτε μαγειρίτσα με σαλάτα ή μαγειρίτσα με κόκκινα αυγά, λίγα παϊδάκια,πίτα και τσουρέκι ;

Η απάντησή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ελαφρύ στομάχι και σε δυσπεψία ή , ακόμα χειρότερα, κρίση χολής ή οξεία παγκρεατίτιδα. Πεπτικά προβλήματα όπως αυτά είναι πολύ συνηθισμένα στη χώρα μας από το βράδυ της Ανάστασης, σε βαθμό ώστε να θεωρείται αυτή η εβδομάδα μία από τις πιο επικίνδυνες του χρόνου για την υγεία μας. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, πως τα μεγάλα και λιπαρά γιορτινά γεύματα, ειδικά μετά από παρατεταμένη νηστεία , καθιστούν απαραίτητη τη χρήση ιατρικής βοήθειας.


Η οξεία παγκρεατίτιδα εκδηλώνεται ως πόνος ψηλά στην κοιλιά που ακτινοβολεί στις πλάτες. Συχνά περιγράφεται ως “βαρετή αίσθηση” που επιδεινώνεται μετά το φαγητό και σταδιακά χειροτερεύει, ενώ η κοιλιά παρουσιάζει πρήξιμο. Επίσης, μπορεί να έχουμε ναυτία, εμετό, πυρετό και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.



Τί συμβαίνει στο πάγκρεας; 


Στο πάγκρεας προκαλείται ξαφνική φλεγμονή , καθώς κάποια τα ένζυμα ενεργοποιούνται και αρχίζουν να του επιτίθενται. Μπορεί, σε σοβαρές περιπτώσεις , να οδηγήσει σε αιμορραγία μέσα στον αδένα, βλάβη των ιστών , μόλυνση και σχηματισμό κύστεων, Αν δε τα ένζυμα και οι τοξίνες απελευθερωθούν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να βλάψουν άλλα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά , οι πνεύμονες και τα νεφρά.


Επιβεβαίωση της παγκρεατίτιδας γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων των δύο παγκρεατικών ενζύμων στο αίμα , αμυλάση και λιπάση, ενώ μπορεί να ζητηθεί εξέταση γλυκόζης , υπέρηχος ή αξονική.


Μετά τη λήψη κατάλληλης βοήθειας , η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνουν πλήρως.



Πρόληψη για ένα όμορφο Πάσχα.


  1. Σοφά ο λαός μας τηρεί την παράδοση της μαγειρίτσας , ως έναν διαμεσολαβητικό κρίκο ανάμεσα στη νηστεία και το πλούσιο εορταστικό τραπέζι της Κυριακής. Για να κάνετε τη μαγειρίτσα πιο ελαφριά, μειώστε ή αφαιρέστε τα αυγά ή προσθέστε περισσότερα ασπράδια και μειώστε τους κρόκους. Προσθέστε επίσης αρκετά λαχανικά, διότι οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την αποβολή του λίπους.

  2. Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε με πρωινό, όχι όμως πολύ πλούσιο. Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.

  3. Κάθε αυγό περιέχει 230mg χοληστερόλης, δηλαδή όση περίπου είναι η επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης για υγιείς ανθρώπους. Τσουγκρίστε το και χρησιμοποιήστε το τις επόμενες ημέρες σε σαλάτες ή σάντουιτς.

  4. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί. Μία μερίδα αρνί στη σούβλα και μάλιστα μπούτι αποδίδει 376 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κατσίκι αποδίδει 258 θερμίδες. Το κατσικάκι έχει λιγότερα ολικά λιπαρά αλλά και κορεσμένα λιπαρά από το αρνί, ενώ στα συγκεκριμένα κρέατα το στήθος έχει περισσότερο λίπος από το μπούτι.Σε κάθε περίπτωση, αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τρώτε όρθιοι πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

  5. Αν θέλετε να φάτε και κάποιο άλλο κρεατικό, προτιμήστε το κοκορέτσι (μία μερίδα έχει γύρω στις 180 θερμίδες) που είναι ψητό αντί για τα τηγανητά συκωτάκια και «γλυκάδια» που περιέχουν πάρα πολλά λίπη και θερμίδες. Ωστόσο, φάτε μικρή ποσότητα διότι έχει πολλή χοληστερόλη (400-450 mg ανά 100 γρ.) και συνοδεύστε το με πράσινη σαλάτα που θα διευκολύνει την αποβολή της.

  6. Στο μεσημεριανό τραπέζι, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Εάν καθίσετε για πολύ ώρα στο τραπέζι, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών. Τόσο στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής όσο και στο βραδινό δείπνο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και θα σας βοηθήσουν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.

  7. Μην βάζετε πολύ αλάτι και πρόσθετα λίπη στα φαγητά σας.

  8. Μην τσιμπολογάτε στη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού. Να φάτε «μια κι έξω», καθιστοί στο τραπέζι, μασώντας αργά το φαγητό σας και πίνοντας με αργό ρυθμό τα ροφήματα.

  9. Πιείτε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το αλκοόλ προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί. Ειδικά, για όσους έχουν γνωστά προβλήματα δυσπεψίας, πχ γαστροπάρεση, χρήσιμη είναι και η κατανάλωση αναψυκτικών με Cola.

  10. Μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το Πασχαλινό τραπέζι. Προτιμήστε έναν κοντινό περίπατο για να σας βοηθήσει στη χώνεψη.

  11. Αν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για ειδικούς περιορισμούς στην πασχαλινή διατροφή.



Εύχομαι και φέτος να τηρήσουμε τα έθιμα του τόπου μας , διασφαλίζοντας πρώτα την υγεία μας.

Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά για όλους μας!




 

Με εκτίμηση,

Μπραϊμάκος Παναγιώτης


Ψαρών 171, 185 46, Πειραιάς

📞21 10 12 44 88

📱693 26 36 833


 
 
 

Comments


Commenting has been turned off.
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2024 | Ειδικός Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής - Μπραϊμάκος Παναγιώτης. All rights reserved.

bottom of page