top of page
Search

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ • 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • Writer: Μπραϊμάκος Παναγιώτης
    Μπραϊμάκος Παναγιώτης
  • Jul 7, 2024
  • 2 min read

Updated: Oct 11, 2024




Πάνω από το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν έρθει ή θα έρθουν στη διάρκεια της ζωής τους αντιμέτωποι με κάποιας μορφής αλλεργία. Στα παιδιά το ποσοστό είναι 40%.

Όσο περνούν τα χρόνια & ιδιαίτερα εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής,  τα ποσοστά έχουν έντονα ανοδική τάση.


Προκειμένου να αυξήσει την εγρήγορση όλων αλλά και τη σημασία της αντιμετώπισης των αλλεργιών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας θέσπισαν την Παγκόσμια Ημέρας Αλλεργίας (8/7)


Ως αλλεργία ορίζεται η έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που δείχνει υπερευαισθησία όταν έρχεται σε επαφή με εξωτερικό παράγοντα που λειτουργεί διεγερτικά για το άτομο και που συνήθως είναι ανεκτός στον γενικό πληθυσμό.

Ο εξωτερικός παράγοντας, που αποκαλείται αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι τρόφιμο, φάρμακο, γύρη ή τρίχες ενός κατοικιδίου.

Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνο θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό και επιτίθεται. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο άνθρωπος εμφανίζει διάφορα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, φλεγμονή ή ακόμα πιο έντονες καταστάσεις. 


Οι αλλεργίες επηρεάζουν όλα τα ηλικιακά γκρουπ, από τα παιδιά ως τους ηλικιωμένους, και συχνά αποτελούν χρόνιες παθολογίες που επιδρούν σε ορισμένα όργανα.

Τις πιο πρόσφατες 10ετίες παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα αλλά και τις επιπτώσεις των αλλεργιών που ίσως είναι συνέπεια γενετικών χαρακτηριστικών αλλά ειδικότερα αλλαγών στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής.

Ο οργανισμός αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο μερικά λεπτά μέχρι και περίπου δύο ώρες από τη στιγμή της επαφής. Συνήθη συμπτώματα αλλεργιών αποτελούν η φαγούρα, το εξάνθημα, το οίδημα, το φτέρνισμα, το έκζεμα, η επιπεφυκίτιδα, η δερματίτιδα, η δύσπνοια, η ρινίτιδα, η καταρροή, ο βήχας και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η αναφυλαξία.


Στον ιατρικό κλάδο λέγεται πως στις διαγνώσεις, πέρα από μια μεμονωμένη εξέταση, το κλειδί είναι το ιστορικό. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει τη φροντίδα της πρόληψης που είναι ο βασικός της άξονας.

Ως Γενικός Οικογενειακός Ιατρός δύναμαι να έχω πρόσβαση στο Ατομικό σας Ιστορικό, προϋπάρχουσες παθήσεις, οικογενειακό ιστορικό, την φαρμακευτική αγωγή σας κλπ.

Αν υποψιάζεστε πως αντιμετωπίζετε μια αλλεργία κλείστε το ραντεβού σας άμεσα για να καθοδηγηθείτε στην επίλυση του προβλήματός σας.


 
Με εκτίμηση,

Μπραϊμάκος Παναγιώτης


Ψαρών 171, 185 46, Πειραιάς

📞21 10 12 44 88

📱693 26 36 833

Comments


  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2024 | Ειδικός Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής - Μπραϊμάκος Παναγιώτης. All rights reserved.

bottom of page